Забраняват краставиците в найлон и шампоанчетата в хотелите До края на

...
Забраняват краставиците в найлон и шампоанчетата в хотелите До края на
Коментари Харесай

Скоро! Сипват храна за вкъщи само ако си носиш кутия

Забраняват краставиците в найлон и шампоанчетата в хотелите До края на 2025-а: Тънките пластмасови торбички би трябвало да се ограничат до 40 бройки на човек
Не е надалеч времето, когато ще носим в ресторанта и магазина лични съдове и кутии, с цел да си вземем храна за у дома. Към това е устремена към този момент Европейската комисия в дълготрайната си битка с пластмасата.

20% от студените и топлите питиета, предлагани в комерсиалните обекти, би трябвало да се продават от резервоар за многократна приложимост или да се сипват в лични чаши на потребителите. До 2040 година тази цел внезапно се подвига на 80%.

Търговците на дребно на бира ще би трябвало да продават 10% от стоките си в контейнери за неведнъж пълнене до 2030 година и 20% до 2040 година.

За готовите ястия за у дома от заведения за хранене задачите ще бъдат надлежно 10 и 40%. Забранява се даването гратис на опаковки (каква е обстановката в България - в изявление със зам.-министъра на околната среда Ренета Колева по-долу) 

Това е записано в готвен нов европейски правилник за опаковките и отпадъците от опаковки, който сега се разисква. Въвежда се стандартизация на опаковките за многократна приложимост - да вземем за пример всички бутилки, които могат да се пълнят наново, ще са с идентичен дизайн

А специфичен етикет ще указва, че са подобаващи.

Транспортът също е включен в тези цели за повторна приложимост. Става дума за палети, пластмасови каси, кутии и други За тях се желае 30% да са за многократна приложимост до 2030 година, а до 2024 година - 90%. За опаковките при електронна търговия има много по-меки условия - 10 и 50%.

Увеличава се и описът със неразрешени пластмасови артикули за еднократна приложимост. Досега той включваше принадлежности, чинийки, чаши, сламки, бъркалки, клечки за уши, дръжки за балони, кутии за храна от стиропор, както и всички артикули от оксоразградима пластмаса. Сега към тях ще се прибавят и опаковки за плодове и зеленчуци, опаковки за еднократна приложимост в заведения за хранене и кафенета, когато потребителите се хранят там, както и дребните опаковки за шампоани в хотелите.

Тънките пластмасови торбички пък би трябвало да се лимитират до 40 бройки на човек на година още до края на 2025 г. 

Главната цел на Европейска комисия е до 2030 година всички опаковки в съюза да са рециклируеми. Според изчисленията на комисията това ще понижи излъчванията на парникови газове от опаковки до 43 млн. тона спрямо 66 млн. тона. 1,1 млн. кубика вода ще бъдат спестени, а разноските за екологични вреди ще бъдат понижени с 6,4 милиарда евро.

За да се улесни преработването за потребителите, едни и същи знаци ще бъдат сложени на опаковката и на контейнера, в който би трябвало да бъде изхвърлена

Ще се дава и информация дали отпадъкът може да се компостира в домашни условия, или да се върне в депозитна система.

До 1 януари 2029 година всички страни членки би трябвало да вкарат такива системи най-малко за пластмасови и стъклени бутилки и железни съдове за питиета до 3 литра.

Новият правилник се пробва да внесе изясненост и по отношение на биобазираните и биоразградимите артикули, защото сега потребителите биват заблуждавани, че те са екологични. Ако се изхвърлят непосредствено в природата, те също ще я замърсят поради съществуването на микропластмаса в тях. Затова производителите би трябвало да заобикалят общи наименования като “биопластмаси ” и “биологично основани ”. 

Така артикули на биологична основа ще могат да са единствено такива с стабилно добита биомаса, с приоритет върху органичните боклуци и останки. Трябва да бъде посочен точният дял на пластмаса на биологична основа. За биоразградимите артикули пък би трябвало да е ясно за какъв брой време се разграждат и в каква среда.

Като компостируеми би трябвало да бъдат обозначени единствено артикули, които се третират индустриално. Индустриално компостираните опаковки ще бъдат позволени единствено за пакетчета чай, филтърни капсули и подложки за кафе, стикери за плодове и зеленчуци и доста леки найлонови торбички. 

У нас се насочват към хартиени опаковки, само че постепенно

В България производителите на опаковки стартират да се преориентират от пластмаса към хартия, само че постепенно. За година използването на хартия като базисен материал се е нараснала с 20-30% и доближава до 100 тона на месец. 

Това споделя Цанко Комаров, шеф на “Полиграфснаб ” - производител на хартия. По думите му най-бързо навлизат и най-вече се поръчват хартиени пликове за тестени произведения, както и кутии за храна и чаши за кафе и питиета. Търсене има и за бързоразградими покривки или подложки за хранене. Все още обаче производството у нас е едва, а вместо това всеобщо се внася от Турция и Китай. Според Комаров, въпреки и към този момент да са неразрешени, опаковките от стиропор към момента са всеобщи, тъй като липсва надзор.

Същото важи и за останалите пластмасови артикули за еднократна приложимост - въпреки в България те към този момент да не се създават и количествата да са се изчерпали, на пазара към момента се оферират вносни, показва Цветанка Тодорова от браншовата организация “Полимери ”. 

Там обаче са обезпокоени от готвените нови условия в еврорегламента, тъй като периодите за част от тях били неизпълними. Например новите правила за производителите, дистрибуторите и икономическите оператори до 2030 година, които изискват изцяло преструктуриране на промишлеността и веригите на доставка.

Преминаването от рециклируеми опаковки за еднократна приложимост към системи за многократна приложимост е обвързвано със обилни разноски  и вложения. Това щяло да засегне най-много дребни и междинни предприятия, макар че някои от тях са изключени от регламента. Според изследване, извършено от PwC, осъществяването на задачата за 20% PET бутилки за неведнъж пълнене в Европейски Съюз би коствало 19 милиарда евро, до момента в който оценката на комисията се отнася единствено до финансови и оперативни разноски от 1,48 милиарда евро за схеми за повторна приложимост.

Нямало и изясненост какво съставлява системата за наново пълнене, нито за висококачествено преработване, което да подсигурява, че тези материали се употребяват предпочитано за опаковките за храни, както е планувано. 

Ренета Колева, зам.-министър на околната среда и водите:

От 2024 година ще има по-висока такса за тези, които изхвърлят повече

- От началото на годината пластмасовите кутии и чаши се заплащат от потребителите. Кога ще се вкара и разширена отговорност за производителите на тези артикули? 

- Продуктовата такса е въведена от 1 януари с разпоредба за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. Таксата обаче ще е дължима от началото на 2024 година

В рамките на тази година следва изследване, въз основата на което ще се дефинира съответният размер. Всички лица, които пускат на пазара пластмасови артикули за еднократна приложимост, както и опаковани артикули, са длъжни да подадат заявление за регистриране в обществен указател. Сумата, която заплащат потребителите за пластмасовата опаковка, цели да се понижи използването им. Има маркировки върху избрани пластмасови артикули, с цел да имат потребителите информация какво се съдържа в тях и какво е въздействието от изхвърлянето им тук-там, които не са предопределени за тази цел. 

- Правени ли са инспекции дали тези условия се съблюдават?

- Регионалните инспекции по околната среда стартират инспекции. От 1 януари 2023 година бизнес операторите, които употребяват пластмасови артикули за еднократна приложимост за храни и питиета, са длъжни да обезпечават различни разновидности. Те би трябвало да слагат на видно място табела с информация за цена на опаковката, за нездравословното влияние на пластмасата върху околната среда и за нуждата от трайното понижаване на потреблението на пластмасови артикули за еднократна приложимост.

Имахме и срещи с някои от комерсиалните вериги и те споделят, че обособеното възнаграждение се съблюдава, само че за тях е предизвикателство да се обезпечи опция. Потребителите към този момент всеобщо вземат решение, че откакто ще заплащат в допълнение, не желаят пластмасови опаковки, а желаят други възможности.

Вярвам, че с използването на наредбата ще мотивираме от ден на ден хора към отговорно отношение към околната среда и ще избираме алтернативата, тъй като тя е по-щадяща.

- Какви наказания има при нарушавания?

- Към сегашния миг няма наказания. Но има образувана работна група, която приготвя промени на Закона за ръководство на отпадъците, където да бъдат написани. Техният размер ще подхожда на към този момент въведени наказания за други нарушавания.

- Ще бъдат ли разрешени артикули от органично рециклиращи се материали?

- Наредбата не включва възбрана за потреблението на органично рециклиращи се материали при производството на артикули, различни на пластмасовите. В края на предходната година Европейска комисия разгласява за разискване план на правилник по отношение на опаковките и отпадъците от опаковки. Целта е 2030 година всички опаковки да се употребяват неведнъж или да се рециклират.

- Как ще се предизвиква многократното потребление?

- Търсят се благоприятни условия за използване на европейските модели, при които потребителите да носят от у дома кутии за храна, както и да се насърчи използването на съдове, които да се въртят като оборотни в мрежата. Предстоят ни срещи с сътрудниците от БАБХ, Министерството на земеделието и Министерството на здравеопазването, на които да обсъдим опциите.

- Кога се чака да стартира въвеждането  на депозитната система за опаковки?

- В този европейски правилник са заложени минимални условия за нея, като срокът за въвеждането е 1 януари 2029 година Искахме да се съобразим с тях и към този момент имаме подготвеност да обявим поръчка за изследване на европейски опит на депозитни системи. Очакваме до края на май да бъдат създадени 3 разновидността, които също ще бъдат пуснати на публично разискване. Амбицията ни е до началото на идната година да се започва с въвеждането на депозитна системата, което може да отнеме от 1 до 2 години.  Идеята е посредством нея да се надгради съществуващата система за разделно събиране на опаковки.

- Ще се промени ли събирането на битовите боклуци на правилото да се заплаща повече, в случай че се изхвърля повече? 

- Министерство на околната среда и водите постоянно е поддържало позиция за допустимо най-скорошно въвеждане на такса, която да се пресмята на база генерирани количества боклуци, защото е потвърдено в международната процедура, че това е един от най-съществените способи за стимулиране на разделното събиране. Датата на влизането в действие на новите условия беше променяна няколко пъти. Съгласно промените на Закона за локалните налози и такси тези условия влизат в действие за втората година, последваща публикуването на резултатите от преброяването през 2021 година, което значи от 2024 година

Министерството на финансите приготвя разпоредба за метода на пресмятане на размера на таксата при използване на основите, планувани в Закона за локалните налози и такси. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР